Hääkimppuja tehdään nykyään monenmoisia, maailmalta tulee jatkuvasti uusia tuulia hääkukkiinkin. Omien haistelujeni mukaan tällä hetkellä on pinnalla romanttiset, ominvarsin tehdyt pyöreät kimput. Ominvarsinkimppu on mielestäni nopea ja helppo tehdä, varsinkin jos siinä on paljon erilaisia kukkia. Tässäpä yksi valko-lime kimppu työvaiheittain.

MORSIUSKIMPPU

7 ruusua

3 jaloleinikkiä (ranunculus)

3 oksaruusua

2 kerrottua eustomaa

1 harsokukka

muutama salal

rautalankaa

vihreää teippiä

valkoista nauhaa

1. Poista kukista kaikki lehdet ja huonot terälehdet, erottele eustomasta nuppuoksat erilleen. Tee jokaisesta kukkalajista oma pino.

2. Ala kokoamaan kimppua ruususta, lisäten sen ympärille tasaisesti muita kukkia. Laita väleihin harsokukkaa. Kukkia voi myös ryhmitellä. Tärkeää olisi muistaa, että kaikkea mitä on reunoilla, täytyy olla myös keskellä, mutta kaikkea mitä on keskellä ei tarvitse olla reunoilla. Pidä huoli, että muoto säilyy. Kaikkien kukkien ei tarvitse olla ihan samalla tasalla, jotta kimppuun saadaan syvyyttä, mutta liikakorkeuserot rikkovat mielestäni muotoa. Pyri laittamaan kukkien varret spiraalin muotoon, näin niitä on helpompi asetella kädessä.

3. Teippaa kukan varret välillä, jotta saavutettu muoto säilyy.

4. Kun pyöreä ja pallomainen muoto on saavutettu, tarkastele kimppua vielä joka puolelta ja peilistäkin, että muoto on tasainen. Sen jälkeen teippaa varret kukkateipillä kädensijan kohdalta.

5. Vihreä mansetti tehdään salalin lehdistä. Etsi n.15kpl samankokoisia salalin lehtiä joissa on hiukan vartta jäljellä. Haarukkalangoita ne, eli ota yksi lehti ja lävistä lehti rautalangalla, niin, että lehtiruoto jää rautalangan väliin. Taita rautalanka "varreksi" lehdelle ja lukitse lehti pyörittämällä toinen rautalangan päistä lehden oman varren ja toisen rautalanganpään ympärille. Toista tämä kaikille lehdille ja sen jälkeen teippaa lehtien varret kukkateipillä. Kukkateippiä kannattaa hiukan venyttää, jotta sen saa tasaisesta rautalangan ympärille.

6. Asettele langoitetut ja teipatut lehdet tasaisesti kimpun ympärille ja teippaa taas kädensija.

7. Katko teipatut rautalankavarret siten, että ne jäävät korkeintaan kädensijan mittaisiksi. Liimaa valkoinen nauha kylmäliimalla kädensijan teippauksen päälle.

8. Siisti kimpun takaosa liimaamalla kylmäliimalla muratin lehtiä langoitusten päälle. Huom! käytä kukkaliimaa niukasti, tarttuu näin paremmin, eikä sotke.

9. Tasoittele varret sopivan mittaisiksi.

Anteeksi huonot kuvat, opetteln vasta sitä sarkaa.